donderdag 7 januari 2010

Epifania: op 6 Januari komt de Befana

Epifania is op 6 januari, 12 dagen na kerst, is de op één na grootste feestdag in o.a. Italië, Frankrijk en Belgie. Bij ons Driekoningen genoemd.

Al in de tijd dat er een rijk hofleven was, werd deze dag gevierd door op die dag een koek te bakken met daarin een munt verstopt. Degene die de munt in zijn koek kreeg geserveerd, werd die dag in de watten gelegd. De koek werd niet in zijn geheel opgegeten: drie stukken werden bewaard voor de drie Koningen en een paar stukken voor de Heilige Familie. De dag erna werd het aan de armen gegeven. In latere tijden zie je dit terug komen in de Driekoningentaart. In Italië verstopt men er tegenwoordig een boon in. Afhankelijk van de streek is dit nog een veel voorkomend gebruik.

La Befana, een heks op een bezemsteel, vliegt de nacht van 5 op 6 januari rond en brengt snoepjes en kadootjes aan de kinderen, meestal in een sok die de kinderen hebben klaargelegd. De lieve kinderen krijgen een kadootje en snoep. De stoute krijgen stukjes steenkool (van suiker gemaakt). La Befana is een oude vrouw, die afgebeeld wordt als een heks, die door de Drie Wijzen was gevraagd met hen mee te gaan. Zij had dit geweigerd omdat ze het te druk zou hebben hetgeen ze nog betreurt tot de dag van vandaag.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten