vrijdag 28 mei 2010

21e etappe: VeronaDe laatste etappe is een ronde in Verona.
De binnenstad van Verona staat sinds 2000 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

De Adige stroomt door Verona. Er zijn veel bruggen over deze rivier, zoals de Ponte Catena, de Ponte Risorgimento, de Ponte Scaligero, de Ponte Vittoria, de Ponte Garibaldi, de Ponte Nuovo, de Ponte Navi en de Ponte Aleardi.

Al in de Romeinse tijd was de stad belangrijk, mogelijk stond zij eerder al onder Etruskische invloed. De Romeinen gebruikten Verona als uitvalsbasis voor hun veldtochten naar het noorden, over de Alpen. Na Rome heeft Verona de meeste bouwwerken uit de Romeinse periode.De Arena van Verona is een antiek Romeins amfitheater. De arena is een van de best bewaard gebleven amfitheaters en wordt tot op heden nog gebruikt. Het staat bekend om de operavoorstelingen die er gehouden worden.
De arena is voltooid in 30 n. Chr., op een plaats die vroeger buiten de stadsmuren lag. Het is een van de grootste amfitheaters. De toeschouwers kwamen op hun zitplaats via 72 ingangen en 64 trappen. De buitenmuur was gebouwd uit wit en roze kalksteen en had drie verdiepingen bestaande uit arcades. Een aardbeving in 1117 verwoeste bijna de gehele bovenste verdieping en de oorspronkelijke buitenmuur, slechts een klein deel hiervan resteert nog.

Na de aardbeving veranderde de Arena in een steengroeve waar eenvoudig bouwmateriaal voor nieuwe gebouwen kon worden gevonden. Pas tijdens de Renaissance kwam het weer in gebruik als een theater.

Dankzij de uitstekende akoestiek is het gebouw goed geschikt voor operavoorstellingen, die vanaf 1913 gehouden worden. Tegenwoordig vinden er elk jaar van juni tot en met augustus operauitvoeringen plaats, waarbij zo'n 22.000 toeschouwers aanwezig kunnen zijn.Romeo en Julia
Romeo en Julia
Er kan getrouwd worden vanaf het balkon van Julia in Verona. Al getrouwd? Een 'blessing' waarmee men elkaar opnieuw het ja-woord geeft, kan ook.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten