maandag 17 mei 2010

Frossinone - Cava de Tirreni : waar de citroenen het grootst zijnDe 9e etappe rijdt langs een mooi stukje van de laars. In deze streek groeien enorme citroenen langs de kust. Meer schil dan vruchtvlees. Hier wordt de Limincino, de heerlijke cintroenlikeur die ijskoud gedronken moet worden, van gemaakt.

De start in Frossinone, een stad dat ooit volledig toegespitst was op landbouw en vakmanschap. De stad heeft veel te verduren gehad door aardbevingen (de meest verwoestende in 1350) en oorlogen waarbij veel bouwwerken verloren zijn gegaan. Te bezichtigen zijn de ruïnes van het Amfitheater en de vondsten in het archeologisch stedelijk museum.


Caserta
Het Paleis van Caserta
dat gebouwd is in opdracht van koning Karel VII van Napels. De architect van het enorme bouwwerk was Luigi Vanvitelli, zoon van de Nederlandse schilder Casper van Wittel die in 1675 naar Rome was verhuisd. Het gebouw meet 274 bij 184 meter en telt 1200 kamers die over 5 verdiepingen verspreid zijn. De tuin achter het paleis heeft een lengte van drie kilometer. Het bestaat uit een vlak deel en hellend deel, wat een bijzonder perspectief tot gevolg heeft. In het achterste deel van het park ligt de waterval Cascata di Diana met aan de voet de beeldengroep van Diana, Godin van de Jacht. In de Tweede Wereldoorlog diende het paleis als hoofdkwartier van de geallieerden.

Nationaal Park Vesuvius
Een klim op de Vesuvius is mogelijk. De krater heeft kort paadje. Er kan niet volledig rondom gelopen worden. Van hieruit uitzicht over Napels (en zijn laag smog).
De vulkaan bedekte ooit Ercolano en Pompeii.
Ongelofelijke maar ook grappige verhalen over het leven de Romanen rond 79 na Christus.

Cava de Tirreni
Pantani heeft hier in 97 de Giro moeten verlaten vlak voor aankomst omdat hij een kat had aangereden bij de afdaling Chiunzi.
Cava de Tirreni ligt 5 km. landinwaards van de Costiera Amalfitana> de Amalfitaanse Kust en heeft mooie winkeltjes onder de bogen (i portici) van het plein in de oude binnenstad. Vroeger stond de stad bekend om zijn tabakproductie.

Uiteraard rijdt u iets verder naar Vietri sul Mare, een klein dorpje dat leeft van handbeschilderde keramiek. Salerno is in de avonduren erg gezellig: wandelen langs de promenade aan zee of iets eten in één van de goede restaurants. Vis is hier de specialiteit.


U mag minori, maiori, positano, sorrento niet missen! (voor meer info, klik hier). Vanuit Napels kunt u een boot nemen naar Capri. Een geweldig eiland!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten