dinsdag 7 september 2010

7 September is de dag: Rificolona


Dat mijn lichtje brannden mag?
Ja! En waarom ook niet als je toevallig de avond van 7 September in de provincie Florence bent.
Op 7 September viert men de 'Rificolona'. Wij Nederlanders leggen meteen de link met St. Maarten op 11 November, wanneer er menig kind op pad gaat met lampion en tas om een liedje te zingen bij de deur voor een beloning (liefst in de vorm van een snoepje). De Rificolona is echter geen St. Maarten. De gelijkenis met de lantaarns is er wel.

Rificolona is een typisch Florentijns feest dat ergens in de 17e eeuw zijn oorsprong vindt toen boeren en 'ander volk' uit de omgeving naar Florence kwamen op 7 september om de Geboorte van de Maagd te vieren (8 sept) in de basiliek van de 'Santissima Annunziata' en om hun koopwaar te tonen op de markt van 8 september.
De avond voor de markt kwamen ze binnen met verlichte lantaarns, wel of niet gemaakt van bieten, watermeloenen of pompoenen. De jongelui van Florence vonden het een leuke show om te zien en zongen de vrouwen in de stoet gekscherend toe (verwijzend naar de markt én naar hun dikke achterwerk).
Vandaag de dag is het feest nog her en der te zien in de etalages van winkels, langs de Arno, oude huizen en oprijlanen en nog steeds hoor je het lied 'ona..ona'.

"Ona ona ona ma che bella Rificolona! La mia è con i fiocchi, la tua con i pidocchi".

Zie hier een filmpje op YouTube: http://www.youtube.com/watch?v=F5sxWvWwiQo

Geen opmerkingen:

Een reactie posten