zaterdag 30 oktober 2010

Parmigiana: een supergerecht!!

Parmigiana



Ingredienten voor 6 personen:

Voor de San Marzano saus:
100 ml. Extra Vergine Olie van Rustichella d'Abruzzo,
2 teentjes knoflook, geperst,
3 blikken San Marzano tomaten van Solania,
een bosje verse basilicum blaadjes in reepjes gesneden,
Verse peper,

Voor de Parmigiana:
1 klontje boter,
Zout,
3 courgettes, in de lengte gesneden plakken van iets minder dan 1 cm,
1,5 kopje Caputo "The Chef's Flour" Farina di grano tenero tipo 00,
0,5 kilo mozzarella in plakken,
4 plakken Prosciutto Cotto (gekookte varkensham),
300 gr geraspte Parmigiano Reggiano (Parmezaanse kaas),

Bereiden van de saus:

1. Verwarm de olie in een koekenpan en bak de knoflook zachtjes.
Zodra deze glazig wordt, voeg de tomaten met vocht toe.

2. Kook de tomaten op een halfhoog vuur 20 tot 30 minuten totdat de saus mooi stevig is.
Pureer de saus met een vork of een staafmixer.
Voeg de basilicum en peper (naar behoefte) toe en kook de saus nog een minuutje door.
Haal dan de pan van het vuur.

Bereiden van de Parmigiana:

3. Vet een grote ovenschaal (bij voorkeur rechthoekig) in met de boter
en verwarm de oven voor op 175° C.

4. Besprenkel de groente met zout.
Wentel de groenteplakken (zowel de aubergine als de courgette) door de bloem
en schud het teveel aan bloem eraf.

5. Verwarm een paar eetlepels olie in de koekenpan en bak de groenteplakken
(zowel de aubergine als de courgette) in porties, zachtjes bruin.
Bak elke zijde ongeveer drie minuten.
Leg de groenteplakken na het bakken tussen keukenpapier zodat de overtollige olie door het keukenpapier kan worden opgenomen.

6. Bedek de bodem van de ovenschaal met een laag aubergine, vervolgens een laag mozzarella
en bedek deze met een dun laagje San Marzano saus.
Bestrooi dit met een paar eetlepels kaas.
De volgende laag is de courgette, vervolgens wederom mozzarella en dan de plakjes ham.
Bestrijk dit geheel weer met een laag San Marzano saus.
Bestrooi weer met de kaas.
Ga door met het stapelen van een laag aubergine, mozzarella en San Marzano saus.
Bestrooi de resterende kaas over het gerecht.

7. Zet de ovenschaal in het midden van de oven en bak gedurende 30 - 35 minuten,
totdat de bovenste laag goudkleurig is.

Even laten afkoelen voor het serveren.

Extra tip:
De Parmigiana blijft beter in vorm als je de gevulde ovenschaal enkele uren in de koelkast zet,
voordat je het gerecht in de oven gaat bakken.

Buon appetito!

Dit recept kregen we van de vriendelijke eigenaren van Pasta etc, webwinkel met Italiaanse delicatessen, pasta en aanverwante producten zoals: azijn, olijfolie, bloem, saus, etc.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten