donderdag 21 januari 2010

Bussana Vecchia - kunst in Liguria

Foto: Albertus
Het dorpje Bussana had de pech in 1887 in het epicentrum van de sterktste aardbeving die Liguria sinds lang gehad had te liggen. Gelukkig was het Aswoensdag, iedereen was in de kerk en die is wel kapot gegaan, maar niet ingestort, zoals de meeste huizen.

Uiteraard wilden de bewoners nieuwe huizen bouwen, maar waarvan moesten ze leven? Het was aan het eind van de 19e eeuw niet meer zo gevaarlijk om aan zee te wonen, als in de middeleeuwen, toen Bussana gebouwd werd. Daarom trok de bevolking na de aardbeving naar zee, daar kon je tenminste nog vis eten...
De priester wilde graag weer een kerk hebben, maar begreep best, dat daar nu even absoluut geen geld voor was: iedereen had al zijn handen vol om met de schaarse middelen die ze hadden iets op te bouwen. Toen kreeg hij een lumineus idee: een soort Mies-Bouwman- aktie. Hij verzamelde alle adressen van hertogen, prinsen, graven e.d. in Europa en schreef deze rijke mensen een brief. Hij legde daarin uit, waarom de mensen geen geld hadden voor een kerk, maar dat ze wel graag een nieuwe kerk wilden bouwen. Hij vroeg een financiele bijdrage. Het nieuwe dorp aan zee, Bussana Nuova, heeft een een prachtige kerk, bij elkaar gespaard door die priester. Als je de koster daar vraagt of je in het kastje achter het altaar mag kijken, toont hij je de dikke boeken met alle namen van alle mensen die geld voor de kerk gegeven hebben, zelfs bijvoorbeeld iemand, die maar 1 gulden gaf.
Het oude ingestortte dorpje, Bussana Vecchia, werd in de zestiger jaren ontdekt door kunstenaars. Zij begonnen die huisjes in oude stijl te restaureren en maakten er hun ateliers van. Het is nu een kunstenaarsdorp, waar het prachtig is om rond te lopen. Je kunt er ook lekker eten. Die kunstenaars zijn echter regelmatig in het nieuws, omdat ze alles met eigen middelen opgebouwd hebben en daarom geen belasting aan de provincie voor die huizen willen betalen, bijvoorbeeld.
Kortom: een mooi plaatsje, een bezoek waard!

Dit artikel is geschreven door Linda van der Mast, reisleidster / tolk / vertaler , woonachtig in Liguria
www.lindatranslations.com

4 opmerkingen:

 1. Het verhaal van de aardbeving (alhoewel ik er de waarheid zoals hier beschreven niet onken)heb ik heel anders gehoord geduurende myn veelvuldige verblyven ter plaatse!
  Juist omdat alle gelovigen in de kerk waren op het critieke moment,zyn er zoveel doden gevallen juist omdat de grote,(er zyn er twee) is ingestort gedurende de mis ,met meneer pastoor in z'n koepel(die overeind is gebleven);deze heefd dus onder z'n ogen z'n hele kudde verloren!
  natuurlyk kan dit een gefabuleerde verzie zyn van de realiteit en m'n commentaar is geenzins bedoeld als critiek maar meer als bydrage en als alternatieve informatie !

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dank voor je reactie en leuke bijdrage in het verhaal:-) Ook een leuke versie. Mijn versie is van de reisleiders uit de omgeving.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Zoals ik al zei , ik wil helemaal geen polemiek en nog bedankt voor je email met de link!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Niels Beerbaum14 juni 2012 om 15:41

  Ik ben er geweest, en het is echt schitterend. Heb zelfs met een Nederlander gesproken die er woont. Zijn ouders waren daar een van de eerste kunstenaars. Echt de moeite waard!

  BeantwoordenVerwijderen