vrijdag 22 januari 2010

De Marken

De Marken
Onlangs in het nieuws als 'het nieuwe Toscane' en het 'onontdekte Italië' waar men 'de echte Italiaan' zou kunnen vinden. Wat ons betreft is Toscane gewoon Toscane en De Marken gewoon De Marken en de Italianen? Ja. Gewoon Italianen. Beide provincies hebben datgeen wat hun provincie zó eigen maakt. Hebben we het over De Marken, dan hebben we het over heuvels, zee en bergen. Over geschiedenis, cultuur en culinair. Maar wát zijn nu eigenlijk de beste plekjes en de toeristische trekpleisters? Puh.. teveel om op te noemen. Een aantal onderwerpen diepen we daarom later in onze blog uit. Hier een algemene omschrijving en alvast mijn excuses als ik juist dátgene niet genoemd heb wat jóu juist zo aanspreekt. Ik ben benieuwd naar jullie aanvullingen en reacties.....

De Marken ligt aan de Adriatische kust. Vliegen vanuit Nederland kan goedkoop via Ryanair, nét over de grens vanaf Weeze naar Ancona, de hoofdstad van De Marken. Vanuit de haven van Ancona vertrekken verschillende cruiseschepen richting bijv. Griekenland. In Ancona zelf is er genoeg te doen; bezoek bijv. de ondergrondse tunnels of de archeologische opgravingen.

De kuststrook van De Marken kent vele stranden en badplaatsen, vaak huurstrand met allerlei voorzieningen voor kinderen maar ook vrij strand. Monte Conero met zijn berg en natuurpark, is het enige rotsachtige stukje kust met fantastische uitzichten. Bovenop ligt het mooie dorpje Sirolo met daaronder een aantal strandjes. Onze favoriet: Spiaggia Urbani. (niet aan te raden in augustus: druk3x) Iets lager ligt Numana met zijn toeristische haventje. Op Italie2go vindt u verschillende accommodaties in Sirolo/Numana.

Verschillende stranden aan de kust van De Marken (Sirolo ook) hebben jaren achtereen een Europese Blauwe Vlag binnengehaald: een teken voor schoon strand en schone zee.
Ook de Palmenriviera met Sanbenedetto del Tronto en Grottamare zijn bekend.


Een trekpleister sinds de jaren '70 zijn de Grotte di Frasassi. Zeer indrukwekkend. In het jaar 2010 zijn ze tot 31 januari gesloten!

De meeste dorpen die iets hoger liggen, hebben een ondergrondse cuniculi, een dor de mens gemaakt tunnelnetwerk dat door de jaren heen als verschillende functies heeft gehad; onderduiken, verdediging (een vreemde verdwaald erin), als koelkast, gebruikt door monniken. Bijv. de grotten van Osimo. (Bent u in Osimo, koop er dan een ijsje en ko tot rust in het mooie park 'i giardini pubblici'; het is een hele mooie geschikt voor jong en oud!)


De Marken heeft ook vele middeleeuwse dorpen en kastelen, vaak met een jaarlijks middeleeuws feest. Vanuit Gabicce Mare, bijna aan één gegroeid met Riccione en Rimini,  is een wandeling of fietstocht naar Gradara bijv. te doen. Er rijden ook busdiensten. `sAvonds is dit vestingsdorp (borgo) met vele restaurantjes mooi verlicht.


De verborgen schoonheid van De Marken is te vinden in één van de mooiste dorpjes. Voor de provincie De Marken zijn dat: Cingoli, Corinaldo, Esanatoglia, Gradara, Grottammare, Matelica, MontecassianoMontefabbri, Montefiore dell'Aso, Montelupone, Moresco, Offida, San Ginesio, Sarnano, Treia en Visso

Dat De Marken een groene provincie is, is te zien aan de vele natuurparken die De Marken rijk is. De Monte Sibillini e Gran Sasso zijn de bekendste. Spectaculaire vergezichten in het land van de beer en de adelaar.
                                   Parco Nazionale dei Monte Sibillini
                                  
Daarnaast een aantal Regionale parken en natuurreservaten.


Een camping, stacaravan, b&b, appartement of andere accommodatie boeken in De Marken? Dat kan rechtstreeks bij de eigenaar via deze pagina's.
Vele Nederlanders hebben al het roer om gegooid om in De Marken een minicamping of Bed and Breakfast te starten. Ook te boeken via Italie2go.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten