maandag 25 januari 2010

La Castagnata




Rond Herfst-winter vind men in de grote steden als bijv. Turijn op menig straathoek een verkoper van Caldarroste. Grote kastanjes zoals je ze in de bossen van Italië vindt, gepoft boven een lege ton met vuur en warm geserveerd in een puntzak van krantenpapier. Ik vind het zó gezellig om bijv. in het najaar de enorme, niet compleet te bezoeken zo grote, buitenrommelmarkt van Turijn te bezoeken(de Gran Balon, iedere 2e zondag van de maand), en dan op de terugweg naar het station zo´n heerlijk dampende warme zak in de handen om op te warmen.
Verschillende dorpjes die in bosrijk gebied liggen hebben daarnaast hun Castagnata. Een feest waarbij de gevonden kastanjes, en het zijn er nogal wat, worden gepoft boven open vuur in grote koekepannen met gaatjes in de bodem. Daarnaast worden er ook andere gerechten geserveerd op basis van kastanje zoals Marron Glacé, kastanjetaart, kastanjemeel (om de taart zelf te bakken) en jam van kastanjes.
Zelf kastanjes zoeken is een leuke bezigheid. Vaak is het in het begin van de herfst nog lekker warm. Wie niet zoeken wil of kan, kan ze in het najaar / winter gewoon bij de groenteboer kopen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten