zondag 31 januari 2010

La Ciaspolada - Val di Non


Vanaf dit jaar kun je iedere week deelnemen aan de Ciaspolada, een wandeling met sneeuwrackets, in Val di Non onder begeleiding van een ervaren berggids.
Ieder week, tot 28 Maart 2010, biedt de plaatselijke VVV ( l’Azienda per il Turismo Val di Non) toeristen en bewoners een volle kalender met activiteiten zoals excursies met gids op sneeuwrackets (ciaspole) om de mooiste routes van dit berggebied te ontdekken. De berggids begeleidt je op zaterdag en zondag tijdens deze dagtochten of tijdens de speciale avondwandelingen met diner in de berghut (rifugio) om langs de mooiste punten te trekken zoals het bergketen van de Maddalene, de Monti Anauni en de hoogvlakte van Predaia.

In het land van de 'Ciaspole', daar waar ieder jaar de autenthieke Ciaspolada wordt gehouden: de grootste race ter wereld met sneeuwrackets, wordt al een tijd lang gepraat over het aanbieden van excursies voor beginners en gevorderden. Het is een sport dat steeds mee beoefend wordt en is ideaal voor natuurliefhebbers en liefhebbers van de wintersport zonder zich in de hectiek van de drukbezochte wintersportpistes te hoeven mengen.
Daarom organiseert de Azienda di Turismo Val di Non een vol programma met begeleide excursies om het gebied te ontdekken. Je loopt langs mooie witte routes met de gecertificeerde berggidsen die je handige tips geven om deze sport te beoefenen en met veel plezier vertellen over de omgeving.

Tot 28 Maart vertrekken ze iedere zaterdag en zondag. Op zondag zal dat vroeg in de ochtend zijn, wanneer de natuur op z'n mooist is: wanneer het nét wakker wordt.
De excursies op zaterdag zijn bij zonsondergang: een wandeling onder de sterrenhemel, vaak gecombineerd met de mogelijkheid te dineren in één van de meest typerende en gerenomeerde berghutten van de Nonvallei.

De verschillende routes zijn vooraf vastgelegd: voor elk wat wils. Er zijn er in totaal 8 verschillende routes. De wandeling van Proves naar de Palade Pas is voor georganiseerde groepen (op reservering). Aan alle andere wandelingen kan men ook als enkele persoon deelnemen.  Er wordt vertrokken bij deelname vanaf 2 personen. Er wordt o.a. een avondwandeling gehouden van Castelfondo naar Senale; Langs de Malghe della Maddalene, van Proves naar Passo Palade) en langs de mooiste panoramische punten van het gebied (Cima Penegal, Cima Monte Roen, Cima Monte Macaion en Corno di Tres) en een wandeling langs het meer Lago di Tret dat compleet bevroren is.

De deelnamekosten zijn €10 per persoon. Als er een diner op het programma staat, is dit niet inbegrepen. Voor wie niet zijn eigen Ciaspole heeft: er kunnen Ciaspole/sneeuwrackets en uitrusting gehuurd worden.
Reserveren 1 dag van te voren, voor 12 uur  bij l’Azienda per il Turismo Val di Non (tel. 0463.830133 info@visitvaldinon.it

Geadviseerde kleding: een ademend waterdicht windjack, Skibroek, handschoenen en muts, (evt. een reserve voor de wissel) een schoon shirt, een lichte rugzak. 

Uitrusting: Sneeuwschoenen, stokken, drinken, lunchpakketje

Overnachten kunt u bij Agritur Al Paradis of Agrihouse.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten