maandag 8 februari 2010

De Legende van de Agave

Een goede vriendin van me woont al jaren in Italië. Eerst in Piemonte in een schattig oud huis (alhoewel ze het zelf 'swinters minder schattig vond..) en nu in het binnenland van Ligurië, achter Imperia, in een verbouwde watermolen. Ze is werkzaam als reisgids en heeft haar eigen vertaalbureau, lindatranslations.com.
Als reisgids kent ze de leukste weetjes over de omgeving. Andere zaken weet ze 'gewoon' uit interesse. Zo vertelt ze de geinteresseerden iets over de flora in Italië. Soms gebeurt het ook dat men haar naar een bloem vraagt die ook zij niet kent. Dan zegt ze: 'Oh, dat is de chilosa. Dat spreekt de dan uit als ki-loo-sa. Maar in het Italiaans betekent 'Chi lo sá'  niet meer dan 'wie zal het weten'.  Linda.... je bent een mooie grappenmaker! Nu hier haar verhaal over de Agave:

De legende van de agave:
Overal langs de kust zie je ze. De agaves. Een grote vetplant die eenmaal tot bloei komt waarna het afsterft. Van een Nederlands tolk-vertaalster woonachtig in Liguria, kregen we deze legende:

De agaveplant bloeit in zijn leven maar één keer: aan het eind. De bloem die de plant maakt kan wel 5 meter hoog worden en neemt alle energie van de plant weg, zodat de plant afsterft. De legende heeft daarmee te maken:

De wijngoed Bachus organiseerde zijn feestjes altijd in samenwerking met een groepje vrouwen. Eén van die dames heette Agave. Op een goed dag, of liever gezegd, op een kwade dag, werd Agave zwanger. Dat vond Bachus niet zo leuk: hij zou haar als arbeidskracht moeten missen en dat wilde hij niet. En dus nam hij Agave dat kind af. Dat was natuurlijk uiterst triest, maar ze kon er niets aan doen en moest door blijven werken, want: wie niet werkt, zal niet eten.

U kunt het verhaal ook hier terugzien.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten