zaterdag 27 februari 2010

Rogo della Vecia - 11 Maart

Ieder jaar wordt in Pordenone een traditioneel feest gevierd. Een processie waarbij op het eind een pop van stro, een oude vrouw dat symbool staat voor het oude jaar, in vuur en vlam wordt gezet.

Het gaat om een traditie die niet alleen in West-Friuli voorkomt, maar ook in delen van bijv. Portugal en Hongarije. In Italië komt het voor in delen van Lombardije, Veneto, Emilia, Toscane en Friuli.
Kortom wordt er op de helft van vasten een oude vrouw, in de vorm van een enorme pop, berecht en veroordeeld voor alle kwalen van de lokale gemeenschap. Ze komt uiteindelijk op de brandstapel terecht,ondanks de inzet van de verweerder.

Zo werd het ongeveer ook gevierd door de ouder Romeinen, 2000 jaar geleden in het "Festum Annae Perennae" (15 marzo). Er is in de geschiedenis ruim over geschreven. Begin 1900 is het gebruik even weg geweest om daarna sterk terug te komen. Pordenone blinkt daarin uit.

Dit jaar wordt het weer gehouden op 11 Maart 2010. In geval van regen wordt het feest verschoven naar Zaterdag 13 Maart. De voordracht van het proces zal ondersteund worden door acteurs van het Teatro "L. Rocco" in Pordenone.

Overnachten kan ook buiten Pordenone in bijv. B&B Borgo dei Condi della Torre
dat dichtbij het dorpje Morsano in Friuli ligt,aan de oever van de rivier Tagliamento.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten