maandag 22 maart 2010

Deruta - Majolica aardewerkDe hoofdstad van het Majolica aardewerk in Italië is onomstotelijk Deruta, een dorp op ca. 15 km. afstand van Perugia in Umbrie, dat deel uitmaakt van de lijst 'De mooiste dorpjes'. Het kleine dorpje barst van de kleine pottenbakkerijtjes en winkeltjes. Vaak worden de stukken thuis gemaakt, naar de oven gebracht om gebakken te worden, om vervolgens thuis te worden beschilderd volgens traditionele kleurstellingen en afbeeldingen zoals vrouwelijke en mythologische figuren, bloemen, bladeren, vogels en andere dieren.
Al sinds de 13e eeuw wordt er aardewerk vervaardigd in Deruta, al waren het toen simpel gedecoreerde stukken voor dagelijks gebruik met als hoofdkleuren kopergroen en mangaanbruin. In de eeuwen erna met als hoogtepunt in 1500, ontwikkelde zich de techniek en ook de decoraties werden rijker. Kunstenaars als Mancini en Urbini tekenen de mooiste stukken: Pompborden, vazen en schildplaten van de Nobelen en zelfs hele vloeren laten een repertoire zien van vrouwelijke figuren, mythologische scenes, gevechten en heilige afbeeldingen. De kleuren worden verrijkt met oranje, blauw en geel. Ook de glazuurtechniek met goudglans op de belangrijkste werken is een belangrijke ontwikkeling.
Vloeren als die van de kerk van San Francesco in Deruta, Santa Maria Maggiore in Spello of die van het heiligdom van San Pietro in Perugia zijn mooie voorbeelden van de beste majolica producties uit Deruta.

In Deruta zelf vind u werkplaatsjes, pottenbakkerijen, winkeltjes, expositieruimten, een museum en 2 scholen voor de kunst van het aardewerk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten