vrijdag 26 maart 2010

Polentone - middeleeuws feest - zondag 11 AprilVanaf 9 uur 's ochtends wordt de markt geopend voor bezoekers van 'verre en ginder'. Na allerlei toneelopvoeringen in middeleeuwse kledij wordt rond 15 uur Het Turkse Graan (zo wordt mais hier genoemd) uitgedeeld ,zoals de kasteelheer opdraagt, om de honger van het volk te verdrijven. Dit in de vorm van polenta, een brei op basis van maïsmeel. Een typisch piemontees gerecht, dat vaak geserveerd wordt met saucijs en/of paprika in tomatensaus. Er zijn ook recepten met ansjovis bekend.
De Polenta wordt gekookt in een enorme pan door de Hofkok.
Na een muzikaal spektakel en show met vlaggen, wordt om 17uur de polenta opgediend.
De kasteelheer pleit voor verlaging van de belastingen en dat het feest ieder jaar herhaald zal worden. Het feest kan beginnen.
De kasteelheer en zijn kornuiten trekken zich terug in het kasteel.
Vanaf 20 uur is er een feestavond in het middeleeuwse dorp dat geheel in sfeer is aangekleed, incl. de personages. Er worden streekgerechten geserveerd en goede streekwijnen geschonkenZoals gewoonlijk vloeit de wijn rijkelijk op deze feesten dus is het handig niet over de kronkelweggetjes naar huis te hoeven rijden. Wellicht is een overnachting in B&B Ca d'Becon een goed idee?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten