zaterdag 10 april 2010

De Lijkwade van Turijn 10 April t/m 23 MeiIn Italië organiseren verschillende kerken en reisorganisaties een tocht naar Turijn waar de Santa Sindone kan worden bekeken. Niet aleen vanuit Italië trekken pelgrims naar Turijn. Mensen van over de hele wereld willen dit relikwie bekijken.
Van 10 April 2010 tot en met 23 Mei 2010 is het mogelijk. Dan wordt de lijkwade van Turijn weer tentoon gesteld.

Alle ins en outs rondom dit gebeuren kan men lezen op de Officiele website van de Sacra Sindone di Torino in verschillende talen.

Op Wikipedia is er uitgebreide info over te lezen in het Nederlands. Hier een intro van Wikipedia:
De lijkwade (Sacra Sindone) wordt bewaard in de Duomo van Turijn; de kathedraal.
De lijkwade van Turijn is een eeuwenoud tweedegraads relikwie binnen het christendom. Het is een linnen kleed waarop vaag een beeld van een man te zien is met verwondingen aan de zichtbare hand zoals zouden kunnen ontstaan bij een kruisiging. Volgens sommige christenen is de lijkwade het kleed waarin Jezus werd gewikkeld en begraven nadat hij aan het kruis gestorven was. Het officiële standpunt van de Katholieke Kerk is dat het om een vervalsing gaat, al laat zij sinds de 14de eeuw de verering ervan toe als een kunstzinnige voorstelling van Jezus. De meeste wetenschappers beschouwen de lijkwade als een knappe vervalsing uit de late Middeleeuwen. Dit standpunt wordt onderbouwd met een koolstof-14-datering van het kleed, waaruit bleek dat het kleed uit de periode tussen circa 1260 en 1390 stamt. Deze datering is consistent met de eerste vermelding van het bestaan van de lijkwade van Turijn en de resultaten van nieuw onderzoek naar de productiemethode uit 2009.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten