maandag 24 mei 2010

16e etappe: San Vigilio di Marebbe - Plan de CoronesEen loeizware route waar de renners uren over doen. (en welke men met de auto in slechts een klein half uurtje rijdt.)

San Vigilio di Marebbe is een 700 jaar oud dorpje. In deze regoi spreken zo'n 30.000 mensen de taal Ladino. Een mix die ontstaan is door de handel tussen de Duitstalige gebieden en de latijnse gebieden. Rond San Vigilio, de Val Badia en Val Marebbe, werd gebruikt als rustplek voor me de bergen overstak. Ladino wordt tegenwoordig onderwezen op de scholen.

Plan de Corones is een 2275 meter hoge berg aan de rand van de Dolomieten, vlakbij Bruneck.
De naam stamt af van de oude Fanes-sage. Op deze berg zou de heldin en prinses Dolasilla van het Fanes-rijk zijn gekroond.

Het is vooral een wintersportgebied, en het meeste bos is verdwenen. Het ligt tussen de Val Pusteria en Val Badia. In de zomer zijn er maar een paar liften actief en meestal maar een deel van de week of deel van de dag.

De Concordia 2000 hangt hier: een enorme klok van 18 ton! behoort tot de zwaarste ter wereld. ´sWinters wordt het 2 maal per week om 10 over 12 geluid. De rest van het jaar alleen op zondag.
Ook wordt het telkens een maal geluid als er een land ter wereld de doodstraf heeft afgezet.In de wielerronde van Italië werd de Kronplatz ook al enkele keren aangedaan. De laatste twee keren, in 2008 en 2010 werd er een klimtijdrit georganiseerd op de flanken van de Kronplatz.


De culinaire bekenden uit deze regio:
Ham: Prosciutto di San Daniele(!!)
en de appel uit Val di Non, de bekendste appel in Italië.

Parco dello Stelvio
Indrukwekkend met zijn bergmassieven in het hart van de Centrale Alpen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten