woensdag 18 augustus 2010

Vissen in Italië

Forel vissen. (Trota)
Op 28 Februari opent de forelvangst in Italië. Vanaf die datum mag er weer op forel gevist worden. Vaak is het nog koud en glibberig (ijsvorming) langs de hoger gelegen 'torrenti' maar de 'appassionato di pesca alle trote', de forelvisliefhebber, trotseert de kou om op deze dag officieel het visseizoen in te luiden. Zo hebben ook wij deze dag getest. Flinke laarzen en voorzien van een goede salami en een fles wijn, trokken we de bergen in. Stroomopwaarts, hier en daar nog ijs op de stenen. Een geweldige dag met vrienden alhoewel we juist díe dag niet veel forel gezien hebben. Ik kan jullie verzekeren: ze zitten er!

Meerval (Siluro)
Toen ik ze voor het eerst zag bij de overbuurman in de garage, schrok ik. Als Nederlander had ik nog nooit zulke grote vissen gezien. Met de kop aan het plafond en de staart ruim over de vloer. Wat een lengte, wat een bek. Ik zou in ieder geval nooit meer mijn benen in het water van de rivier de Tanaro laten bungelen.
De rivier de Po is bekend om het vissen op deze joekels maar ook andere grote rivieren zoals de Tanaro zijn geschikt. Het best is deze vis vanaf een boot in de nacht te vangen wanneer het jaagt op o.a. kleinere vissen.

Vergunningen / Permesso di Pesca:
Voor het vissen in Italië heb je een vergunning nodig. Voor sommige delen ook nog een extra dagkaart. De regels verschillen per regio. Je hebt er geen visvergunning zoals bij ons de vispas. Elk meer of gebied heeft zijn eigen unieke vergunning.
Een vergunning wordt gehaald bij de Prefettura, het gemeentehuis. Daar moet dan weer een tax-zegel, de zogenaamde 'marca da bollo' op die u bij de plaatselijke 'Tabaccheria' kunt kopen (herkenbaar aan het uithangbord met de T).

Vooraf informatie inwinnen is meestal het gemakkelijkst. Neem voor meer info contact op met:
Federazione Italiana Pesca Sportiva e Attività Subacquee (FIPSAS)
Viale Tiziano 70
I-00196 Roma
Tel. +39 6 39 47 54
www.fipsas.it (Italiaans), op www.fipsas.it/xml/Cregionali.asp vindt u de adressen per regio verdeeld. Klik op de regio waar u naar toe gaat en klik vervolgens door naar de provincie. U kunt een mail sturen naar het provinciale loket voor specifieke info voor de betreffende regio. Sommige regio's geven een toeristenpas uit zoals aan het Gardameer gedaan wordt.

In bepaalde gebieden is het verboden te vissen. Zo stonden wij eens op een camping in Gran Paradiso (Valle d'Aosta) waar een geweldige forellenstek zó langs de camping liep. Helaas werden er in dat gebied hoge straffen gegeven als je er tóch gaat vissen. Deze kunnen oplopen tot een celstraf!


Zeevissen:
Je hebt in Italië geen toestemming nodig om in zee te vissen zolang het om sportvissen gaat! In de zomer zijn surfcasting en spinning verboden vanaf het strand in de meeste gebieden tussen 08:00 ochtends en 20:00 avonds. Ga je voor deze vorm van vissen: informeer dan goed bij de lokale bevolking.

In de Cinque Terre raadt men Monterosso en Bonassola aan om van het strand op zeebaars te vissen. Zo heeft iedere regio zijn beste plekjes. In het Zuiden (Puglia, Vieste) is het ook eens leuk te zien hoe de lokale vissers werken met de trabucco.

Zelf testten we hoe het stond met het vissen in de Bormida di Millesimo, een snelstromend riviertje in de heuvels tussen Ligurië en Monferrato. Resultaat: zo'n 100 barbelen op een middag. De grootsten trokken alsof je een hond aan de lijn had. Slechts een paar km. van B&B Ca d' Becon lag onze visstek. De eigenaar kan u er meer over vertellen. Zelf geen grote visser maar liep wel warm van onze verhalen.Verder kunnen we u aanraden een bezoek te brengen aan B&B Menica Marta in Fabrica di Roma, Latium. U verblijft er in een middeleeuwse omgeving in de landstreek Tuscia. U kunt hier heerlijk vissen. Wilt u vliegvissen in Italië? Dan raden we u aan van hier uit contact op te nemen met Osvaldo, gepassioneerd vliegvisser en liefhebber van cultuur, natuur en zijn leefomgeving. Hij kan u tips geven betreft het vliegvissen in Tuscia of als vis-gids dienen voor u en uw evt. vrienden. Neem contact op via Cinthia van B&B Menica Marta of via zijn website http://flyfishingtuscia.com/ Zeg dan even dat u via Italie2go komt en hij is meteen enthousiast!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten