vrijdag 6 december 2013

Matera (Basilicata), de culturele hoofdstad van Europa?


Basilicata, een bijna vergeten regio in Zuid-Italië dat meteen ook de armste regio van Italië blijkt te zijn (van horen zeggen), heeft een paradepaardje: Matera. De stad is onlangs genomineerd om de Europese Hoofdstad van Europa 2019 te worden. De andere genomineerde Italiaanse steden zijn Cagliari, Lecce, Perugia-Assisi, Ravenna en Siena.De stad staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. We bezochten Matera onlangs zelf tijdens de Mirabilia Network 2013, MIRABILIA - European Network of UNESCO Sites, een samenwerking van Unesco, de verschillende Kamers van Koophandel in organisatie van de TTG.
40 jaar geleden werd de stad nog uitgeroepen als 'De Schande van Italië'. Met kracht en respect voor eigen cultuur, heeft de stad dit weten om te zetten naar iets prachtigs.
Sinds Mel Gibson er is geweest en de wereldwijd bekende film 'The Passion of the Christ' er is opgenomen, trekt het toerisme aan in Matera. De stad is als het ware uitgegraven uit een rots. Slechts de voorgevels zijn van blokken steen. Om het ultieme gevoel te ervaren is een overnachting in een grotwoning een aanrader. Dat kan bijv. in Hotel I Sassi.
Om Matera goed te kunnen bekijken, is het handig hier een paar dagen voor uit te trekken. De stad is fascineren. Bekijk een grotwoning welke nog ingericht is zoals men er 40-50 jaar geleden in woonde. Bezoek een aantal grotkerken. Neem een wandeling door het ruige omliggende landschap La Murgia. Ook hier zijn verschillende prehistorische grotwoningen te zien, tegenwoordig zichtbaar vanaf de stad maar destijds was de vallei dicht begroeid met loofbossen.We maakten kennis met de lokale producten. Het typische brood van Matera, bekend in heel Basilicata, de Peperoni Cruschi, de zeer gevarieerde Basilicaanse keuken welke invloeden heeft van zowel de Spaanse, Noord-Europese, Griekse en Arabische keuken. In Matera zelf is het gezellig en goed eten in La Talpa, waar lokale gerechten geserveerd worden.

Matera is fascinerend. Bij zonlicht is het prachtig terwijl in de nachtelijke uren de stad gelig kleurt onder het licht van de ouderwetse lantaarns. Het is hier heerlijk wandelen met steeds een nieuw uitzicht.
Matera is een staad voor de rustzoeker, cultuurliefhebber, wandelaar en culinair liefhebber. Wie naar Matera gaat raad ik aan goede wandelschoenen mee te nemen en natuurlijk je fotocamera!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten